Resepi Kari Kambing Mamak Sedap Best

kongsiresepikari.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sehati nan cantik. Semoga sume bisnes yang kawan punyai peroleh profit maximal yer. Kerana tak elok as suri rumah or masih sendiri takde bisnes yang dipunyai. Oke kali ni saya nak izin berkongsi resepi kari kambing mamak sedap and menyelerakan. Resepi kari kambing mamak ialah resepi yang berawal dari resepi kari but guna daging kambing yang sedap and berfaedah untuk stamina khususnya pria. Resepi kari tu ada pelbagai macam seperti resepi kari kambing azie kitchen, resepi kari kambing india, resepi kari kambing 40 hari and kari kambing tanpa santan. Kesemua resepi tu mengandungi sedap yang berbeza kerana bahan pon berbeza. Oke kalau rakan nak try resepi ni sila semak and sedia bahan bahan yang diperlukan seperti kat bawah yer. Lepas sedia sume bahan yang diperlukan kawan cantik langsung sahaja masak dengan see cara cara membuat resepi kari kambing mamak sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Kari Kambing Mamak Sedap Best

Resepi Kari Kambing Mamak

Bahan bahan

  • 1 kg daging kambing batang pinang ~ sy guna mutton cube
  • 2 biji tomato ~ potong baji
  • Secukup rasa garam
  • 2 sudu besar cuka tiruan
  • 1 1/2 cawan santan
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 10- 20 helai daun kari.

Bahan Pes Rempah Dikisar Halus

  • 15 ulas bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 3 cm halia
  • 6 ulas bawang putih

Bahan Rempah Ratus

  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang

Resepi lain : Resepi Kari Telur Rebus Mudah dan Sedap

Bahan Rempah Serbuk Bancuh

  • 1 s.besar garam marsala
  • 1 s.teh serbuk lada putih
  • 3 s.besar rempah kari daging
  • 2 s.besar cili serbuk ~ kurangkn kalu xnk pedas
  • 1 s.besar serbuk jintan putih
  • 1 s.besar serbuk ketumbar
  • 1 s.besar serbuk kunyit

Cara cara Membuat

  1. Masukkan cuka, garam 1/2 sk, 1 sb pes rempah kisar, 1 sb serbuk cili & serbuk kunyit, sebatikan bahan2 & sapukan/gosokn pd permukaan daging kambing.
  2. Peramkan daging tadi semlman/2 jam paling kurang dlm peti sejuk.
  3. Panaskan minyak sapi & minyak masak di dlm periuk atau kuali
  4. Masukkan daun kari, rempah ratus & pes rempah. Tumis atas api kecil selama 10 minit atau sehingga harum.
  5. Masukkan pes rempah serbuk. Biarkn semua campuran ni masak hingga pecah minyak menunjukkn semua kandungan air dalam pes itu telah sejat & da masak.
  6. Masukkn daging. Kacau selalu selama kira2 15 minit atau sehingga daging disaluti dengan bahan rempah & perisa meresap ke dalam daging.
  7. Tambahkan air secukupnya paras tenggelam daging. Renihkan, kacau selalu selama 1 jam atau hingga daging empuk.
  8. Masukkan tomato, santan & perasakan secukupnya dengan garam.
  9. Resepi kari kambing mamak siap dihidang

source : wanshilaklm

Sedap terbaik resepi kari kambing mamak ni. Pantas hidang at home untuk keluarga terkasih. Or kawan sila berbagi dengan tetangga yang ada terkait resepi ni. Oke sekian kongsi resepi kari kambing mamak sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik :3

Resepi lain : Resepi Karipap Sardin So Delicious

https://ift.tt/2ISjkL5

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Maggi Kari Tanpa Perencah So Sedap

Resepi Kari Ikan Mackerel dalam Tin Sedap

Resepi Biskut Cerelac Mudah and Sedap